Hur tar man hand om sitt skägg? Uncle Frank tipsar!

Hur tar man hand om sitt skägg? Uncle Frank tipsar!

Hur tar man hand om sitt skägg? Uncle Frank tipsar!

Publicerad: 16/8

Du har bestämt dig. Den här gången tänker du inte raka av det - du ska spara ut ditt skägg.

Men tiden går och skägget börjar stå åt alla möjliga håll. Det kliar stundvis och till slut tappar du suget. Det blir likadant varje gång, hit men inte längre. Sax och rakhyvel ligger framme på handfatet och du är redo. Nu åker det av, igen.

Vänta! Stopp! Vi hjälper dig.

HUR SKA JAG TA HAND OM MITT SKÄGG?

Alla är olika och precis som med hudvård eller hårvård så är det svårt att ge generella direktiv som fungerar för alla. Däremot finns det en hel del saker som fungerar för de allra flesta.

Alla som vill börja ta hand om sitt skägg får såklart testa sig fram för att hitta sina egna favoriter. Vi brukar till en början alltid rekommendera en skäggolja och ett skäggschampo men anpassar ofta våra rekommendationer till just din situation. Du kan läsa mer om olika typer av produkter för ditt skägg nedan.

Skäggolja (beard oil)

En skäggolja vårdar både ditt skägg samt huden under det och finns i olika typer med olika dofter; vissa starkare än andra. Oljan mjukar upp skäggstråna och lämnar en fin glansig yta - till skillnad från andra vårdande produkter.

Vad gäller styling så är kanske inte skäggolja det självklara valet då det huvudsakligen är en vårdande produkt. Vissa tycker givetvis att det hjälper en del med de där stråna som står ut här och där men vill man styla skägget så fungerar, för det mesta, ett hårt skäggbalm eller ett skäggvax bättre.

Oljorna kommer oftast i små flaskor i glas eller plast. Många har pipett men en del är helt öppna och vissa har pump. Hur man vill dosera oljan är givetvis en smaksak.

Användning: Ta någon droppe av oljan och massera in i skägget. Var noga med att även komma åt huden under skägget. För att sätta pricken över i:et kan du avsluta din rutin med att borsta igenom skägget med en skäggborste. Då fördelar du oljan i hela skägget och masserar även bort döda hudceller - de som du i vanliga fall brukar raka bort.

 

Skäggbalm (beard balm)

Är du inte så mycket för en glansig yta på ditt skägg? Då kan skäggbalm vara någonting för dig.

Skäggbalm kommer i två olika typer: Hårt skäggbalm och mjukt skäggbalm.

Mjukt: Har samma egenskaper som en skäggolja - bortsett från att balmet inte lämnar någon glansig yta på ditt skägg. Mjuka balm kommer allt som oftast i en glas eller plastburk med skruvlock eller i flaska.

Hårt: Har samma egenskaper som det mjuka balmet med tillägget att det även har lättare styling-egenskaper. Ett hårt balm kan räcka att använda för att få lite styrsel på skägget men för andra krävs en starkare produkt - ett skäggvax. Hårda balm kommer oftast i plåtburk med skruvlock.

Skäggbalm finns i många olika dofter. Många föredrar att köpa olja, balm & skäggschampo som doftar likadant och därför tillverkar många företag hela serier med en och samma doft.

Användning: Fungerar på samma sätt som skäggolja. Ta lite balm i dina händer och massera in i hela skägget. Har du ett hårt skäggbalm behöver du gnugga det mellan händerna en stund för att det ska bli mjukt. Det är givetvis viktigt att se till att balmet även masseras in i huden under skägget. Pluspoäng om du borstar igenom skägget efteråt med en skäggborste för att fördela balmet ordentligt samt gnugga loss döda hudceller.

 

Skäggschampo (beard shampoo/beard wash)

Det finns schampo och balsam som är speciellt framtaget för ditt skägg. De går oftast under namnen beard shampoo eller beard wash. Många frågar sig varför man inte kan använda de produkter som man har till sitt hår, i sitt skägg - och detta ska vi nu redogöra för.

Om du känner på håret du har på huvudet och sedan på ditt skägg - känner du någon skillnad? De allra flesta gör det. Med det sagt blir det mer uppenbart varför man bör använda olika produkter till dessa två områden.

Ett skäggschampo är oftast mer vårdande och mildare än ditt vanliga hårschampo. Använder du ditt hårshampo i skägget kan du i slutändan stå där med ett torrt och sprött skägg som spretar åt fler håll än det brukar.

Det finns även s.k. 2 in 1 produkter där man kombinerat ett skäggshampo med ett skäggbalsam. Detta rekommenderas om du känner att du behöver lite extra fukt i ditt skägg.

Användning: Ta lite produkt i dina händer och gnugga samman lite innan du gnuggar in det i skägget. Skölj med ljummet vatten tills all produkt är borta. Torka med en handduk - gärna en handduk som du endast använder till ditt ansikte.

 

Skäggborste & skäggkam

Det finns en uppsjö med skäggborstar och kammar i olika storlekar, färger, strån och märken. Nedan listar vi lite saker man kan tänka på när man ska köpa och/eller använda en skäggborste och en skäggkam.

Skäggborste

Skäggborstar kommer i olika storlekar och former. Borstens huvudsakliga syfte är att skrubba bort döda hudceller som du annars brukar raka bort och är därtill riktigt användbar för att fördela skäggolja/skäggbalm i skägget med.

En skäggborste bör inte användas i ett vått skägg då detta sliter på skäggstråna - precis som att du inte borde borsta håret på ditt huvud när det är blött. Den fungerar däremot alldeles utmärkt att reda ut tovor med då skägget är torrt.

Vilken form/storlek på skäggborste du ska använda är en smaksak men beror en del på hur mycket skägg du har. De mindre borstarna med lite mjukare strån funkar bäst för dig med lite kortare skägg eller stubb medans de större med lite hårdare borst med fördel kan användas i större skägg. Handtag eller inte? En smaksak och du kommer snabbt märka vilken typ av skäggborste du föredrar. Det skadar inte att ha flera olika för olika syften.

Skäggkam

I motsats till skäggborstens syfte att peela bort döda hudceller så är skäggkammen mer av ett styling-verktyg. En skäggkam går dessutom bra att använda i ett vått skägg för att få in de stråna som sticker ut efter duschen.

De finns täta kammar och mindre täta kammar. Vilken du vill använda beror mycket på vilken typ av skägg du har. Har du ett rätt tunnt skägg med tunna strån fungerar de täta kammarna bra men till ett lite mer tjockt skägg med tjocka strån kan det fungera bättre med en mindre tät kam.

Värt att nämna är att en kam är en kam - så även om de går under namnet 'mustaschkam' så fungerar de ofta bra i skägget också.

En skäggkam kan avsluta din skäggrutin utmärkt efter att du applicerat olja och borstat igenom med en skäggborste - kammen lägger den sista touchen för att forma till skägget precist.

Se alla nyheter »

Kommentarer

Skriv en kommentar

Svar till ×

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en kommentar

Skateboard annons
Flippertävling horistonell
Flippertävling Kvadrat

Du kanske också gillar:

Wacky Wendy's Värld av Vansinniga Accessoarer: Skapa Stil med Udda Kreationer

Wacky Wendy's Värld av Vansinniga Accessoarer: Skapa Stil med Udda Kreationer

Publicerad: 29/8

Hej där, alla modeälskare och accessoarfantaster! Jag är Wacky Wendy, er journalist med en öga för udda accessoarer och en passion för oväntade k...

Läs mer »
Punkens Progression i Sverige: En Musikalisk Resa i Sällskap av Magnus 'Deepgroove' Humorm

Punkens Progression i Sverige: En Musikalisk Resa i Sällskap av Magnus 'Deepgroove' Humorm

Publicerad: 29/8

I den svenska musikhistorien finns en resa som går bortom det vanliga, en resa som ständigt utmanar normer och gränsar och bär på en unik kr...

Läs mer »
Sociala Medier: En Skruvad Värld av Faktoider och Jämförelser

Sociala Medier: En Skruvad Värld av Faktoider och Jämförelser

Publicerad: 29/8

Hej där, det är Oliver "TriviaMaster" Oddfact, och idag ska vi ta en titt på några riktigt skruvade faktapåståenden och jämförelser om den värld ...

Läs mer »
Uncle Frank's Skateboardrevolution: Föräldraskap i Extremform

Uncle Frank's Skateboardrevolution: Föräldraskap i Extremform

Publicerad: 29/8

Tänk dig en värld där dina barn kan uppleva frihet, gemenskap och personlig utveckling på en bräda under sina fötter. Tja, det är precis vad Uncl...

Läs mer »
Cinematic Kermit om den Alternativa "Psycho" Duschen-Scenen

Cinematic Kermit om den Alternativa "Psycho" Duschen-Scenen

Publicerad: 24/8

Hej igen, mina fantastiska mode- och filmentusiaster! Jag är Cinematic Kermit, er guide genom både modets och filmens fantastiska värld. Idag ska vi t...

Läs mer »
Recension av det fenomenala fenomenet - Jag Själv

Recension av det fenomenala fenomenet - Jag Själv

Publicerad: 24/8

Nå, nå, nå, vad har vi här? En recension av den enastående varelsen, kallad Jag Själv. Och vem är väl bättre lämpad att granska mig själv än... ja, ja...

Läs mer »
Recension av den professionella cirkusen - LinkedIn

Recension av den professionella cirkusen - LinkedIn

Publicerad: 23/8

Högt ärade nätverksjonglörer och professionella trapetsflygare, låt oss kasta oss in i den spektakulära världen av den virtuella cirkusen – LinkedIn. ...

Läs mer »
Börja Åka Skateboard: En Guide till Gemenskap, Skicklighet och Äventyr

Börja Åka Skateboard: En Guide till Gemenskap, Skicklighet och Äventyr

Publicerad: 22/8

Att börja åka skateboard är en resa som inte bara handlar om att lära sig balansera på fyra hjul – det handlar om att upptäcka en passion, bygga själv...

Läs mer »
Trucker Kepsen: En Ikonisk Trend

Trucker Kepsen: En Ikonisk Trend

Publicerad: 22/8

I en värld där modeuttryck ständigt utvecklas och förändras, har trucker kepsen kommit att bli mer än bara en accessoar - den är en symbol för individ...

Läs mer »
Red & Ted's Road Show: En Vild Flipperspelresa Genom Staterna!

Red & Ted's Road Show: En Vild Flipperspelresa Genom Staterna!

Publicerad: 22/8

Är du redo att ge dig ut på vägarna och följa med två äventyrliga vägarbetare på en flipperspelresa som ingen annan? Spänn fast säkerhetsbältet o...

Läs mer »
Välkommen Till Twilight Zone – Där Flipperspel Möter Galaxen!

Välkommen Till Twilight Zone – Där Flipperspel Möter Galaxen!

Publicerad: 21/8

Kära entusiaster av spelglädje och äventyr, nu är det dags att introducera er till något så otroligt episkt att det lika gärna kunde vara en plot twis...

Läs mer »
Episk konstnärlig drabbning mellan Patches & Pins och Uncle Frank

Episk konstnärlig drabbning mellan Patches & Pins och Uncle Frank

Publicerad: 19/8

Publiken jublar över Uncle Franks äkthet I en konstnärlig kamp där stil och autenticitet stod på spel, möttes Patches & Pins och Uncle Frank på den...

Läs mer »
Hyllning till Kungaparet: När Uncle Frank möter Kunglig Majestät

Hyllning till Kungaparet: När Uncle Frank möter Kunglig Majestät

Publicerad: 18/8

Imorgon är det äntligen dags för Sveriges kungapar att besöka vår älskade stad Gävle. Det är som om Uncle Frank möter Kunglig Majestät - två ikoner so...

Läs mer »
Matchreferat Brynäs vs Hudiksvall

Matchreferat Brynäs vs Hudiksvall

Publicerad: 18/8

Och så är vi här, mina damer och herrar, redo att beskriva en match som lika gärna kunde varit från en alternativ verklighet där sport och mörk humor ...

Läs mer »
Upptäck Brädspelens Förtrollande Värld: En Resa Mot Taktik och Gemenskap

Upptäck Brädspelens Förtrollande Värld: En Resa Mot Taktik och Gemenskap

Publicerad: 18/8

Har du någonsin känt dig uttråkad av den digitala världens tråkiga rutin? Längtar du efter att utmana din hjärna på ett sätt som inte involverar en sk...

Läs mer »
Enkel Guide: Så här knyter du en slips med stil

Enkel Guide: Så här knyter du en slips med stil

Publicerad: 18/8

Att knyta en slips kan verka som en konst, men med lite övning kommer du snart att behärska denna klassiska färdighet. En välknuten slips kan verklige...

Läs mer »
Recension av det mytomspunna fenomenet - Systembolaget

Recension av det mytomspunna fenomenet - Systembolaget

Publicerad: 18/8

Kära smakdomare och moderevolutionärer, låt oss nu ta oss an en unik och gnistrande recension av det mytomspunna fenomenet – Systembolaget. Det är som...

Läs mer »
Grundläggande träning för att bli en skicklig skateboardåkare

Grundläggande träning för att bli en skicklig skateboardåkare

Publicerad: 18/8

grundläggande träningsguide för att bli en skicklig skateboardåkare: Vecka 1-2: Grundläggande tekniker och balansövningar 1. Lär dig stå på...

Läs mer »
Vintage och Retro - en sväng av nostalgi och en dos av äventyr

Vintage och Retro - en sväng av nostalgi och en dos av äventyr

Publicerad: 18/8

Vintage och retro – två ord som för med sig en sväng av nostalgi och en dos av äventyr. Det är som att kliva in i en tidskapsel och resa tillbaka till...

Läs mer »
Skateboard vs Longboard

Skateboard vs Longboard

Publicerad: 18/8

På den asfalterade stridsplatsen stod skateboardåkarna redo att utmana ödet och skapa sin egen konstnärliga koreografi. Här var det en strid mellan st...

Läs mer »
Graffiti 101 för den passionerade graffiti-konstnären

Graffiti 101 för den passionerade graffiti-konstnären

Publicerad: 18/8

För den passionerade graffiti-konstnären är en fylld sprayburk en blank duk redo att förvandlas till ett konstverk. Här är några tips och tricks för a...

Läs mer »

Om cookies

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Har du vidare funderingar kring hur cookies används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder endast cookies i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga