• Betala säkert med Klarna Frågor? Maila oss på [email protected] Fri frakt på ordrar över 500 kr! Cookie-inställningar
Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

GUIDER

Hur tar man hand om sitt skägg?

Uncle Frank tipsar!


Du har bestämt dig. Den här gången tänker du inte raka av det - du ska spara ut ditt skägg. 

Men tiden går och skägget börjar stå åt alla möjliga håll. Det kliar stundvis och till slut tappar du suget. Det blir likadant varje gång, hit men inte längre. Sax och rakhyvel ligger framme på handfatet och du är redo. Nu åker det av, igen.

Vänta! Stopp! Vi hjälper dig.

HUR SKA JAG TA HAND OM MITT SKÄGG?

Alla är olika och precis som med hudvård eller hårvård så är det svårt att ge generella direktiv som fungerar för alla. Däremot finns det en hel del saker som fungerar för de allra flesta.

Alla som vill börja ta hand om sitt skägg får såklart testa sig fram för att hitta sina egna favoriter. Vi brukar till en början alltid rekommendera en skäggolja och ett skäggschampo men anpassar ofta våra rekommendationer till just din situation. Du kan läsa mer om olika typer av produkter för ditt skägg nedan.Skäggolja (beard oil)

En skäggolja vårdar både ditt skägg samt huden under det och finns i olika typer med olika dofter; vissa starkare än andra. Oljan mjukar upp skäggstråna och lämnar en fin glansig yta - till skillnad från andra vårdande produkter.

Vad gäller styling så är kanske inte skäggolja det självklara valet då det huvudsakligen är en vårdande produkt. Vissa tycker givetvis att det hjälper en del med de där stråna som står ut här och där men vill man styla skägget så fungerar, för det mesta, ett hårt skäggbalm eller ett skäggvax bättre.

Oljorna kommer oftast i små flaskor i glas eller plast. Många har pipett men en del är helt öppna och vissa har pump. Hur man vill dosera oljan är givetvis en smaksak.

Användning: Ta någon droppe av oljan och massera in i skägget. Var noga med att även komma åt huden under skägget. För att sätta pricken över i:et kan du avsluta din rutin med att borsta igenom skägget med en skäggborste. Då fördelar du oljan i hela skägget och masserar även bort döda hudceller - de som du i vanliga fall brukar raka bort. 


Skäggbalm (beard balm)

Är du inte så mycket för en glansig yta på ditt skägg? Då kan skäggbalm vara någonting för dig.

Skäggbalm kommer i två olika typer: Hårt skäggbalm och mjukt skäggbalm.

Mjukt: Har samma egenskaper som en skäggolja - bortsett från att balmet inte lämnar någon glansig yta på ditt skägg. Mjuka balm kommer allt som oftast i en glas eller plastburk med skruvlock eller i flaska.

Hårt: Har samma egenskaper som det mjuka balmet med tillägget att det även har lättare styling-egenskaper. Ett hårt balm kan räcka att använda för att få lite styrsel på skägget men för andra krävs en starkare produkt - ett skäggvax. Hårda balm kommer oftast i plåtburk med skruvlock.

Skäggbalm finns i många olika dofter. Många föredrar att köpa olja, balm & skäggschampo som doftar likadant och därför tillverkar många företag hela serier med en och samma doft.

Användning: Fungerar på samma sätt som skäggolja. Ta lite balm i dina händer och massera in i hela skägget. Har du ett hårt skäggbalm behöver du gnugga det mellan händerna en stund för att det ska bli mjukt. Det är givetvis viktigt att se till att balmet även masseras in i huden under skägget. Pluspoäng om du borstar igenom skägget efteråt med en skäggborste för att fördela balmet ordentligt samt gnugga loss döda hudceller.


Skäggschampo (beard shampoo/beard wash)

Det finns schampo och balsam som är speciellt framtaget för ditt skägg. De går oftast under namnen beard shampoo eller beard wash. Många frågar sig varför man inte kan använda de produkter som man har till sitt hår, i sitt skägg - och detta ska vi nu redogöra för.

Om du känner på håret du har på huvudet och sedan på ditt skägg - känner du någon skillnad? De allra flesta gör det. Med det sagt blir det mer uppenbart varför man bör använda olika produkter till dessa två områden.

Ett skäggschampo är oftast mer vårdande och mildare än ditt vanliga hårschampo. Använder du ditt hårshampo i skägget kan du i slutändan stå där med ett torrt och sprött skägg som spretar åt fler håll än det brukar.

Det finns även s.k. 2 in 1 produkter där man kombinerat ett skäggshampo med ett skäggbalsam. Detta rekommenderas om du känner att du behöver lite extra fukt i ditt skägg.

Användning: Ta lite produkt i dina händer och gnugga samman lite innan du gnuggar in det i skägget. Skölj med ljummet vatten tills all produkt är borta. Torka med en handduk - gärna en handduk som du endast använder till ditt ansikte. 


Skäggborste & skäggkam

Det finns en uppsjö med skäggborstar och kammar i olika storlekar, färger, strån och märken. Nedan listar vi lite saker man kan tänka på när man ska köpa och/eller använda en skäggborste och en skäggkam.

Skäggborste

Skäggborstar kommer i olika storlekar och former. Borstens huvudsakliga syfte är att skrubba bort döda hudceller som du annars brukar raka bort och är därtill riktigt användbar för att fördela skäggolja/skäggbalm i skägget med.

En skäggborste bör inte användas i ett vått skägg då detta sliter på skäggstråna - precis som att du inte borde borsta håret på ditt huvud när det är blött. Den fungerar däremot alldeles utmärkt att reda ut tovor med då skägget är torrt.

Vilken form/storlek på skäggborste du ska använda är en smaksak men beror en del på hur mycket skägg du har. De mindre borstarna med lite mjukare strån funkar bäst för dig med lite kortare skägg eller stubb medans de större med lite hårdare borst med fördel kan användas i större skägg. Handtag eller inte? En smaksak och du kommer snabbt märka vilken typ av skäggborste du föredrar. Det skadar inte att ha flera olika för olika syften.

Skäggkam 

I motsats till skäggborstens syfte att peela bort döda hudceller så är skäggkammen mer av ett styling-verktyg. En skäggkam går dessutom bra att använda i ett vått skägg för att få in de stråna som sticker ut efter duschen.

De finns täta kammar och mindre täta kammar. Vilken du vill använda beror mycket på vilken typ av skägg du har. Har du ett rätt tunnt skägg med tunna strån fungerar de täta kammarna bra men till ett lite mer tjockt skägg med tjocka strån kan det fungera bättre med en mindre tät kam.

Värt att nämna är att en kam är en kam - så även om de går under namnet 'mustaschkam' så fungerar de ofta bra i skägget också.

En skäggkam kan avsluta din skäggrutin utmärkt efter att du applicerat olja och borstat igenom med en skäggborste - kammen lägger den sista touchen för att forma till skägget precist.